Här är ett recept på Spindel-tårta!

Baka en chokladbotten:

2 ägg
2,5 dl socker
1,5 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
3/4 dl kokande vatten
Till formen: smör och ströbröd.

 

Ägg + socker vispas vitt och pösigt. Blanda potatismjöl, vetemjöl, vaniljsocker, kakao och bakpulver. Rör i, tillsätt sist det kokande vattnet i en tunn stråle.

Grädda ca 30 min i 200°C ugn, känn med en sticka när den är klar.

Till tårtan:
Vaniljkräm
(rör gärna i ett par teskedar citronsaft i den färdiga krämen. OBS! Den blir lite tjockare då.)
Hallon- eller körsbärssylt (annan sylt går också bra)
1 kaka blockchoklad till dekoration
Lite färgad marsipan till spindeln, ev. lakritsnöre och silverkulor
 

Glasyr:
2 dl florsocker
lite vatten eller mjölk att röra ut det.

Gör en spindel av grön eller röd marsipan - använd lakritssnören till ben eller forma egna. Ögonen gör du av smält choklad eller silverkulor.

Dela tårtbotten i tre delar. Lägg botten 1 på ett fat. Bred på sylt. Lägg på nästa botten. Mellan lägger du vaniljkräm. Lägg på sista botten.

Täck tårtan med smält choklad. Låt stelna.

Rör ihop glasyren. Gör en strut av smörpapper, klipp ett litet hål längst ner om den blir för tät. Fyll med kristyr och garnera en spiral från mitten och ut. Spritsa ränder inifrån och ut. Innan kristyren stelnar, ta en tandpetare och dra i ränderna från mitten och ut. Nätet ska bli lite "sträckt", har du tjockare glasyr än vad jag hade blir resultatet bättre. Ditt spindelnät är klart! Om du vill kan du också lägga ut små silverkulor i nätet, det blir effektfulla daggdroppar.

När glasyren stelnat - placera din spindel mitt i tårtan! Benen kan du fästa lite försiktigt med glasyr om de glider.

www.commersen.se